Pečeni patlidžan iz pećnice najbolji je način za pripremu ovog povrća. Iako se on može pripremiti na sve moguće načine, pečeni patlidžan iz pećnice je najbolji i to kada ga ne začinite puno. Razlog tome jest taj što pečeni patlidžan iz pećnice tako čuva svoje nutritivne vrijednosti, a okus je idealan, baš kao prilog ili topla salata.
Kada kupujte patlidžan, pazite da on ima čvrstu koru i da ne bude previše mekan. Pečeni patlidžan iz pećnice priprema se tako da ga narežete na komadiće ili polovice. Ako ga pripremate na komadiće, nasjeckajte ga, malo posolite, ostavite pola sata da pusti vodu i zatim ocijedite. Pecite ga u limu na papiru za pečenje s malo maslinova ulja na 200 stupnjeva do 30 minuta, ali ga nakon pola sata promiješajte.
Ako pečete polovice, posložite ih na papir za pečenje, posolite te također ostavite da puste vodu. Nakon pola sata ih obrišite čistom kuhinjskom krpom ili papirnatim ručnicima. Začinite ih maslinovim uljem i, ako želite, s još malo soli. Pecite također 30 minuta na 200 stupnjeva, ali ih nakon 15 minuta okrenite.
Pečeni patlidžan iz pećnice poslužite uz pohano meso.