Paprika za ajvar mora biti vrlo kvalitetna kako bi vaš ajvar imao što bolji okus. Osim same kvalitete poželjno je da paprika za ajvar bude iz domaćeg uzgoja. To zapravo znači da je bolje da papriku kupujete na placu nego u velikim tržnim centrima.
Sorta paprike koja je najbolja paprika za ajvar je rog paprika. Ta se sorta crvene paprike tako naziva zbog njezinog izgleda koji podsjeća na rog. Rog paprika je paprika intenzivne crvene boje. Okus joj je slatkast, a meso sočno i bogato što ga čini izvrsnim za izradu ajvara.
Osim rog paprike za ajvar možete koristiti i Kurtovku. Ova paprika za ajvar ima tamno crvenu boju pa osim što će biti ukusan, ajvar će imati i lijepu boju. Paprika kurtovka je duguljasta te ima debelo meso koje neće ispustiti svoje sokove prilikom kuhanja. Iz tog je razloga ova paprika za ajvar toliko kvalitetna. Sokovi koji će se zadržati u mesu učiniti će okus ajvara bogatijim.