Papalina je popularna kao riba za ishranu i obično se lovi plivaricama u ribarstvu koje je specijalizirano za hvatanje ovih vrsta. Obično se dime ili prže, a mogu se i konzervirati. Meke kosti papaline znače da je cijela riba, uključujući glavu i rep, savršeno jestiva, a papaline se kuhaju cijele bez iznutrica. Ali koja je razlika između papaline ili girice?
Girica je nisko-masni, niskokalorični izvor vitamina B12, selena i omega-3 masnih kiselina. Duginu njušku ne treba jesti sirovu zbog moguće prisutnosti parazita. Sviježe girice imaju svijetlu, blijedo srebrnasto zelenu boju i miris koji podsjeća na krastavac ili lubenicu. Girice se mogu pržiti cijele, pečene ili ukiseljene. Girica imaju meke kosti koje su male, kuhane se mogu se jesti. S većim giricama, kuhano meso se lako ljušti s kosti. Jede se i nježna kožica.
Girice imaju mršavo, bijelo meso koje kuhanjem postaje bijelo, mekano i sitno ljuskasto. Ima svjež, slatkast okus. Girice se mogu jesti s iznutricama što je i glavna razlika između papaline i girice.