Talijanska sjeckana salata ne može biti jednostavnija za pripremu, a izvrsno se slaže sa vegetarijanskim ili klasičnim receptom za lazanje. Domaći talijanski preljev pokriva mješavinu rajčica, ljutike i parmezana. Osim toga, masline i papričice zaokružuju ovu salatu uz lazanje slanim i pikantnim notama.
Sastojci za salatu uz lazanje su:
Preljev:
- 2 žlice bijelog vinskog octa
- 2 žličice senfa
- 1 žličica šećera
- 1 češanj češnjaka, naribani
- ½ žličice sušenog origana, sušenog timijana i sušenog bosiljka
- ¼ žličice košer soli
- 6 žlica maslinovog ulja
Salata:
- 800 grama zelene salate
- 1 velika ljutika
- 1 krastavac, nasjeckan
- 120 grama cherry rajčica
- 120 grama zrelih zelenih maslina, prepolovljenih
- 120 grama narezanih papričica, blagih ili ljutih, po ukusu
- 60 grama naribanog parmezana
Kada pripremate salatu uz lazanje najprije pripremite preljev. U srednjoj posudi pomiješajte bijeli vinski ocat senf i šećer. Naribajte režanj češnjaka, zatim umutite zajedno s origanom, timijanom, bosiljkom i košer soli. Postupno umiješajte maslinovo ulje, dodajući 1 žlicu po žlicu i miješajući dok se ne sjedini te ostavite sa strane. Nasjeckajte zelenu salatu. Ljutiku tanko narežite. Ogulite i nasjeckajte krastavac. Rajčice i masline narežite na pola. Pomiješajte sve sastojke za salatu, uključujući preljev, da se sjedine. Salata uz lazanje već je gotova i spremna za posluživanje.