Cheddar sir ima nekoliko različitih tehnika kako ga otopiti da bude savršene teksture. Mi ćemo pokazati metodu topljenja cheddar sira u mikrovalnoj pećnici. Prije nego objasnimo kako otopiti cheddar sir, bitno je napomenuti koji sir trebate odabrati. Cheddar sir može se označiti kao blag, oštar ili ekstra oštar. Razina oštrine pokazuje koliko je sir odležao. Količina starenja raste kako prelazite s blagog na izuzetno oštro. Kako sir stari, tekstura sira se mijenja. Blagi i oštri sir od cheddara imaju više glatku, kremastiju teksturu od ekstra oštrog cheddara i lakše će se rastopiti. Za topljenje ekstra oštrog cheddara bit će potrebno više topline nego za topljenje manje odležanog cheddar sira.
Kada ste odabrali sir vrijeme je da pokažemo kako otopiti cheddar sir. Najprije usitnite sir. Sir možete usitniti nožem, ribežom ili kuhačom. Korištenje ribeža najčešća je i najjednostavnija metoda. Čvrsto uhvatite sir u ruku i pritisnite kratki kraj čvrsto uz oštrice ribeža. Pomoću lokaliziranog pritiska pomičite blok sira gore - dolje uz ribež. Sir je najbolje usitniti dok je još hladan. Ako sir usitnite kad je prevruće, završit ćete s kašom.
Kad je nariban, ostavite isjeckani cheddar da ostane na pultu dok ne postane sobne temperature. Time ćete skratiti vrijeme koje ćete morati izložiti cheddaru toplini prije nego se otopi. Zatim sir stavite u zdjelu pogodnu za mikrovalnu pećnicu. Zdjelu naribanog sira stavite u mikrovalnu pećnicu. Zatvorite vrata mikrovalne pećnice. Koristite najnižu temperaturu koju ima vaša mikrovalna pećnica. Sir se radije topi na najmanjoj mogućoj temperaturi. Nakon prvih 15 sekundi izvucite zdjelu i promiješajte sir. Vratite unutra i namjestite još 15 sekundi. Nastavite na ovaj način dok sir ne postigne željenu rastopljenu konzistenciju.
Ovo je vrlo jednostavan način kako otopiti cheddar sir te sada možete uživati u siru savršene konzistencije.