Osnovni umaci temelj su za pripremu brojnih jela, a jedan od poznatijih osnovnih umaka je bijeli umak pod nazivom bechamel. Taj bijeli umak predstvalja bazu mnogim jelima, a za njegovu pripremu potrebno vam je brašno, mlijeko, sir ribanac, maslac, bijeli papar i eventualno muškatni oraščić.
Uzmite 10 dekagrama brašna i pržite ga na malo maslaca. Vano je da neprestalno miješate kako umak ne bi izgorio. Nakon taoga u smjesu dodajte litru i pola mijeka i miješajte kako ne bi nastale grudice. Nakon što se umak stisne začinite ga prema želji, dodajte sol, papar i muškatni oraščić kao želite. Kuhajte ga dok ne dobijete gusti umak, ali uz neprestalno miješanje.
Ovaj bijeli umak pod nazivom bechamel, osnovni je umak koji se često nalazi kao baza mnogim jelima. Pripremite ga i vi kako biste upotpunili svoje jelo.
Osim bijelog umaka, osnovni umak je i umak od rajčice za koji vam trebaju dvije konzerve pelata, te začini sol, bosiljak, češnjak.
Stavite na maslinovo ulje luk koji ste nasjeckali, te neka se malo prži. Na luk dodajte bijeli luk, dovoljan je jedan češanj češnjaka samo da pusti malo mirisa, nakon toga dodajte 3 žlice koncentrata od rajčice te neka se lagano prži na vatri. Na to sve dodajte pelate i začine (sol) pustite da se krčka na laganoj vatri pola sati. Nakon toga kada se zgusne dodajte bosiljak i možete poslužiti umak.