Rolada je ukusan desert koji osvaja svojom mekoćom, bogatim okusima i atraktivnim izgledom. Ovaj desert je omiljen u mnogim kuhinjama i često se poslužuje na posebnim prigodama, blagdanima ili kao slatki desert uz šalicu kave. Bez obzira na to jeste li iskusni kuhar ili početnik u pripremi slastica, osnovni recept za roladu će vas oduševiti.
Sastojci za osnovni recept za roladu su:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 100 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 50 ml mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Kada želite pripremiti ovaj osnovni recept za roladu najprije zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite pleh za pečenje tako da ga premažete maslacem i obložite papirom za pečenje. Odvojite bjelanjke od žumanjaka i miksajte bjelanjke sa šećerom dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte žumanjke i nježno promiješajte. Dodajte ekstrakt vanilije i mlijeko, te pažljivo umiješajte. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i postupno dodajte u smjesu, nježno miješajući. Ulijte smjesu u pripremljeni pleh i poravnajte površinu. Pecite roladu u pećnici 10-12 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđa.
Izvadite roladu iz pećnice i nježno je prebacite na kuhinjsku krpu prethodno posutu šećerom u prahu. Pažljivo zarolajte roladu dok je još topla, zajedno s kuhinjskom krpom. Ostavite roladu da se ohladi u kuhinjskoj krpi kako bi zadržala mekoću. Odmotajte roladu i premažite je nadjevom po želji, zatim je ponovno zarolajte. Ovaj osnovni recept za roladu već je gotov. Za nadjev možete koristiti razne vrste pekmeza ili čokoladnu kremu. Dobar tek!