Praktični savjeti /

Odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi - da ili ne?

Image
Foto: Shutterstock

Postoje različiti načini za odmrzavanje mesa, a jedan od čestih je na sobnoj temperaturu. Odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi - da ili ne?

3.11.2022.
11:30
Shutterstock
VOYO logo

Sirovo ili kuhano meso, perad ili proizvodi od jaja, kao i svaka kvarljiva hrana, moraju se držati na sigurnoj temperaturi tijekom odmrzavanja.

Međutim, čim se počnu topiti i postanu topliji od 5°C, bakterije koje su možda bile prisutne prije smrzavanja mogu se početi razmnožavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvarljive namirnice nikada se ne smiju odmrzavati na sobnoj temperaturi ili u vrućoj vodi i ne smiju se ostavljati tako duže od dva sata.

Iako je središte mesa još uvijek zamrznuto dok se otapa na sobnoj temperaturi, vanjski sloj mesa mogao bi biti u "opasnoj zoni", između 5 i 60 °C. To su temperature na kojima se bakterije brzo množe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada odmrzavate smrznuto meso, najbolje je planirati unaprijed i otopiti ga u hladnjaku gdje će ostati na sigurnoj, konstantnoj temperaturi, 5°C ili niže.

Postoje tri sigurna načina odmrzavanja mesa:

  • hladnjaku
  • hladnoj vodi
  • mikrovalnoj pećnici.

Kada nemate dovoljno vremena za odmrzavanje smrznutog mesa ili ste jednostavno u žurbi, samo zapamtite: sigurno je kuhati meso iz smrznutog stanja.

Kuhanje će trajati otprilike 50% duže od preporučenog vremena za potpuno odmrznuto ili svježe meso. Ako je moguće izbjegavajte odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo