Sirovo ili kuhano meso, perad ili proizvodi od jaja, kao i svaka kvarljiva hrana, moraju se držati na sigurnoj temperaturi tijekom odmrzavanja.
Međutim, čim se počnu topiti i postanu topliji od 5°C, bakterije koje su možda bile prisutne prije smrzavanja mogu se početi razmnožavati.
Kvarljive namirnice nikada se ne smiju odmrzavati na sobnoj temperaturi ili u vrućoj vodi i ne smiju se ostavljati tako duže od dva sata.
Iako je središte mesa još uvijek zamrznuto dok se otapa na sobnoj temperaturi, vanjski sloj mesa mogao bi biti u "opasnoj zoni", između 5 i 60 °C. To su temperature na kojima se bakterije brzo množe.
Kada odmrzavate smrznuto meso, najbolje je planirati unaprijed i otopiti ga u hladnjaku gdje će ostati na sigurnoj, konstantnoj temperaturi, 5°C ili niže.
Postoje tri sigurna načina odmrzavanja mesa:
- hladnjaku
- hladnoj vodi
- mikrovalnoj pećnici.
Kada nemate dovoljno vremena za odmrzavanje smrznutog mesa ili ste jednostavno u žurbi, samo zapamtite: sigurno je kuhati meso iz smrznutog stanja.
Kuhanje će trajati otprilike 50% duže od preporučenog vremena za potpuno odmrznuto ili svježe meso. Ako je moguće izbjegavajte odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi.