Biftek je jedan od najpopularnijih odrezaka. Biftek je goveđe meso, a postoji nekoliko vrsta bifteka, ovisno koji komad govedine je korišten za pripremu bifteka. Od kojeg mesa je biftek?
Biftek je najčešće pripremljen od dugog, cilindričnog mišića koji se proteže duž kralježnice. Ovaj mišić je jedan od najskupljih komada govedine jer nije žilav i vrlo je nježan. Budući da je već mekan, ovaj biftek ne zahtijeva marinadu, pa umjesto toga pokušajte upariti odrezak s ukusnim umakom.
Sljedeći komad mesa od kojeg je pripremljen biftek je meso oko rebara govedine. Ovaj komad mesa reže se od sredine dijela rebara i prodaje se kao odrezak s kostima ili bez kostiju. Biftek ima više okusa od prethodnog, ali je i malo žilaviji.
Posljednja vrsta mesa od kojeg je pripremljen biftek je iz mišića trbuha. Ovaj biftek je pripremljen od tankog mišića izrezanog iz pločastog dijela trbuha. Vrlo je žilav rez s puno vezivnog tkiva, ali ispada sočan i nježan ako se pravilno pripremi.