Našim normativom dobiti ćemo 10 palačinki. Za to nam je potrebno 300 grama pšeničnog brašna, 0.3 litara mlijeka, 1 jaje, 25 grama bijelog šećera te ulje i sol.
U posudu dodajte jedno jaje, malo mlijeka i 300 grama brašna. Sve zajedno dobro izmiješati da ne bude grudica i da smjesa bude ujednačena. Kada sve bude ujednačeno, omjer smjese tekućine : brašno treba biti 1 : 1. Kada smo dostigli određenu gustoću smjese, dodamo ostatak mlijeka i po potrebni malo vode kako bi omjer sada bio 1.4 : 1. Sve zajedno je potrebno je dobro umutiti kako bi smjesa bila sasvim jednolična. Kada smo dobili jednoličnu smjesu, potrebno je ispeći palačinke.
Na tavu prigodnu za pečenje palačinki dodati 1-2 žlice ulja i raširiti po čitavoj tavi kako bi ulje bilo raspoređeno po cijeloj tavi. Kada se tava zagrije, višak ulja iz tave isipati u posudu sa strane te kutljačom usipati smjesu za palačinke u tavu. Dok usipavate smjesu za palačinke u tavu, okrećite ju u ruci kako bi smjesa bila jednolično raspoređena po cijeloj širini tave.
Kada je smjesa prekrila čitavu površinu tave, stavite tavu na jaku vatru i pustite da se palačinka peče. Nakon po prilici 30 sekundi provjerite je li donja strana palačinke ispečena. Ukoliko nije, ostavite da se ispeče još 20ak sekundi. Ukoliko je, okrenite palačinku tako da ju vješto bacite u zrak da se okrene na drugu stranu i sleti na tavu. Možete i koristiti široki nož ili plosnatu žlicu, ali pripazite da ne poderete palačinku dok ju okrećete. Kada se palačinka isprži sa obje strane, izvadite ju na tanjur i krenite peći sljedeću palačinku. Palačinke slažite jednu na drugu.
Kada ispečete sve palačinke, stavite ih na tanjur za posluživanje i poslužite namazane marmeladom, čokoladnim namazom, mljevenim orasima ili lješnjacima itd. Palačinke možete poslužiti na razne načine, ovisi koji vam najviše odgovara.
Nadamo se da vam naš normativ za palačinke odgovara te da ćete pokušati napraviti ovakvu smjesu za palačinke.