Kao i za većinu zimnice, tako i za domaći kompot od višanja postoji i veliki broj recepata i različitih načina spremanja. Tako je, recimo moguće napraviti domaći nekuhani kompot od višanja, bez konzervansa, ali i kuhani, i sa konzervansom. Danas donosimo recept za nekuhani kompot od višanja.
Sastojci
- 5 kg višanja očišćenih od koštica
- 3 kg šećera
- 1 dl vinskog octa
- 1 dl ruma
Priprema
1.
Zrele višnje, ali ne previše, dobro oprati. Za svaki slučaj još ih držite u hladnoj vodi oko sat vremena, kako bi crvići ako ih uopće ima u višnjama, isplivali na površinu. Potom višnje pažljivo očistiti od koštica, pazeći da ne popucaju na pola.
2.
Očišćene višnje staviti u plastičnu kantu ili sličnu veliku posudu, dodati sve navedene sastojke, dobro promiješati i prekriti krpom. Ovako spremljene višnje ostaviti da odstoje 24 ili koliko je potrebno da se sav šećer istopi. Povremeno dobro promiješati.
3.
Kada se šećer sasvim istopio, kompot sipati u tegle, dobro zatvoriti i odložiti među ostalu zimnicu.
4.
Vodu ne dodavati posto će višnje pustiti dovoljno svog soka. Ovaj kompot sigurno može stajati 2 godine ako se pravilno pohrani. Upravo ste napravili nekuhani kompot od višanja.