Ovo je jednostavan recept za tijesto za palačinke sa savjetima kako svaki put napraviti najbolje palačinke sa slatkim ili slanim dodacima.
Sastojci za palačinke:
- 100 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 300 ml mlijeka
- 1 žlica suncokretovog ulja ili biljnog ulja, plus dodatno za prženje
- prstohvat soli
Priprema palačinki:
U veliku zdjelu za miješanje stavite 100 g glatkog brašna i prstohvat soli. Napravite udubljenje u sredini i razbijte 2 jajeta u sredinu. Ulijte oko 50 ml od 300 ml mlijeka i 1 žlice suncokretovog ulja pa počnite miješati od sredine, postupno uvlačeći brašno u jaja, mlijeko i ulje. Kada se svo brašno sjedini, tucite dok ne dobijete glatku, gustu smjesu. Dodajte još malo mlijeka ako je previše čvrsto.
Dodajte malo mlijeka i umutite da olabavite gustu smjesu. Dok i dalje mutite, ulijte u ravnomjernom mlazu preostalo mlijeko. Nastavite ulijevati i miješati dok ne dobijete tijesto koje je konzistencije malo guste pojedinačne kreme. Slijedi ostatak najboljeg recepta za palačinke.
Zagrijte tavu na umjerenoj vatri pa je obrišite nauljenim kuhinjskim papirom. Ulijte malo tijesta u tavu, naginjući tavu da pomaknete smjesu za tanki i ravnomjerni sloj. Brzo izlijte višak tijesta u zdjelu za miješanje, vratite posudu na vatru. Ostavite da se kuha, oko 30 sekundi. Ako je tava odgovarajuće temperature, palačinka bi trebala postati zlatna ispod nakon 30-ak sekundi i bit će spremna za okretanje.
Držite ručku tave, gurnite nož ispod palačinke, zatim je brzo podignite i preokrenite. Pazite da palačinka leži ravno na dnu tave bez nabora, zatim pecite još 30 sekundi prije nego što je okrenete na topli tanjur.