Vjerojatno ste probali lignje na žaru, ali ovo brzo i jednostavno predjelo je vječni favorit. Prelijte najbolje lignje s puno svježe iscijeđenog soka od limuna i uživajte uz fino ohlađenu čašu vina.
Sastojci za najbolje lignje:
- 500 g cijelih, očišćenih lignji
- 5 žlica maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica sušenog origana
- pola žličice sušene metvice
- 2 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna, plus kriške za posluživanje
- pola žličice soli
- 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
Najbolje lignje priprema:
Tijelo lignje narežite poprečno na kolutiće. Pomiješajte ulje, češnjak, origano, mentu, limunov sok, sol i papar u velikoj zdjeli. Dodajte kriške lignji i pipke u zdjelu i promiješajte ih da se dobro oblože. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta, možete zagrijati roštilj dok čekate. Ocijedite lignje u cjedilu, a zatim izvadite svaki komad zasebno kako bi preostala tekućina iscurila.
Na metalne ražnjiće navucite kolutiće lignji. Provucite ražnjiće kroz pipke kako biste ih učvrstili. Alternativno, koristite grill tavu s rupama. Pecite lignje na žaru na jakoj vatri okrećući ih jednom dok ne poprime neprozirnu boju, najviše 1 do 2 minute. Skinite lignje s roštilja i odmah poslužite s puno svježe iscijeđenog soka od limuna.