Najbolja čokoladna rolada prava je poslastica koja spaja bogatstvo čokolade s laganim i pahuljastim biskvitom. Ova slastica je omiljena na mnogim stolovima i pruža savršenu ravnotežu između slatkoće i čokoladne note. Idealno je rješenje ako vam se na vratima pojave nenajavljeni gosti ili ako djeca žele neku čokoladnu poslasticu, a vi nemate vremena za pripremu kompliciranih kolača i torti.
Sastojci koji će vam trebati za pravljenje najbolje čokoladne rolade:
Biskvit:
- 4 jaja
- 1/2 šalice šećera
- 1/2 šalice brašna
- 3 žlice kakao praha
- 1/2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 žličica vanilin šećera
Punjenje:
- 2 šalice šlaga
- 1/4 šalice šećera u prahu
- 1 žličica vanilin ekstrakta
Glazura:
- 150 g tamne čokolade
- 1/2 šalice šlaga
Zagrijte pećnicu na 180°C.
U zdjeli odvojite bjelanjke od žumanjaka te bjelanjke istucite sa prstohvatom soli u čvrst snijeg. U drugoj zdjeli istucite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Pomiješajte brašno, kakao prah i prašak za pecivo i dodajte u smjesu žumanjaka. Dodajte snijeg od bjelanjaka u smjesu, lagano miješajući odozdo prema gore kako biste postigli prozračnost.
Pažljivo izlijte smjesu na pripremljeni lim za pečenje. Biskvit pecite u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta. Miksajte vrhnje za šlag sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije dok ne dobijete čvrst šlag.
Ohladite biskvit i premažite nadjevom od tučenog vrhnja. Nježno ga zarolajte pomoću krpe, počevši od kraćeg ruba. Najbolju čokoladnu roladu zamotajte u krpu i ostavite da se hladi u hladnjaku oko 30 minuta.
Dok se rolada hladi, pripremite glazuru. Otopite tamnu čokoladu s tučenim vrhnjem na laganoj vatri ili u mikrovalnoj. Nakon toga izvadite ohlađenu roladu iz hladnjaka, odmotajte ju i prelijte čokoladnom glazurom. Vratite ju u hladnjak da se glazura stegne prije nego ga narežete na komade. Nakon hlađenja vaša čokoladna rolada biti će spremna za posluživanje.