Rižoto sa morskim plodovima je jednostavan za napraviti i izvrsno je jelo za posebnu prigodu i večeru. Spoj riže i morskih plodova je odlična kombinacija koju svi obožavaju.
Možete koristiti jednostavnu kombinaciju jakobovih kapica, škampa i dagnji ili bilo koju kombinaciju plodova mora. Školjke, lignje i komadi ljuskave bijele ribe su još od mnogih mogućih kombinacija morskih plodova u rižotu.
Sastojci za pripremu rižota od morskih plodova:
- 1 prstohvat šafrana
- ¼ šalice maslinovog ulja
- 45 dkg morskih plodova
- 3 češnja češnjaka nasjeckana
- ½ žličice začine prema želji
- 1 glavica luka sitno nasjeckana
- 1 stabljika celera, sitno nasjeckana
- ½ zelene paprike, sitno nasjeckane
- šalica riže za rižoto
- šalica bijelog vina
- 4 - 5 šalica temeljca od plodova mora (recept ispod)
- mladi luk, narezan na komade
- sol i papar, po ukusu
Priprema rižota od morskih plodova:
Stavite šafran u malu čašu i zatim dodajte malo kipuće vode. Stavite na stranu.
Ulijte temeljac u tavu i neka lagano vrije, nakon toga postupno dodajte rižu. Stavite veliku tavu na jaku vatru. Ulijte ulje pa dodajte plodove mora, nasjeckani češnjak i mljevene začine. Lagano pirjajte 2-3 minute uz često miješanje. Uklonite plodove mora šupljikavom žlicom, dopuštajući da ulje i sok ostanu u tavi. Stavite plodove mora na tanjur da se ohlade.
Smanjite vatru na srednju. U tavu po potrebi dodajte luk, celer i papriku na malo ulja. Pirjajte 5 minuta uz redovito miješanje.
Dodajte rižu. Posolite i popaprite po ukusu. Dobro promiješajte i dodajte vino i šafran. Promiješajte i ostavite da se sve tekućine upiju.
Dodajte žlicu kipućeg temeljca i neprestano miješajte dok se ne upije ¾ tekućine. Nastavite kuhati uz stalno miješanje kako se riža ne bi zalijepila za dno posude. Kuhajte dok riža ne bude al dente. Oko 20 minuta nakon dodavanja tekućine.
Maknite s vatre, dodajte bijeli mladi luk i maslac, neprestano miješajući dok se maslac ne rastopi. Začinite prema potrebi. Rižoto od morskih plodova je gotov i spreman za posluživanje.