Recept i priprema /

Kako napraviti ukusan i kremasti rižoto od morskih plodova?

Image
Foto: Pixabay

Želite iskoristiti morske plodove za pripremu rižota? Donosimo listu morskih plodova koji se mogu koristiti u rižotu.

20.8.2022.
11:23
Pixabay
VOYO logo

Rižoto sa morskim plodovima je jednostavan za napraviti i izvrsno je jelo za posebnu prigodu i večeru. Spoj riže i morskih plodova je odlična kombinacija koju svi obožavaju.

Možete koristiti jednostavnu kombinaciju jakobovih kapica, škampa i dagnji ili bilo koju kombinaciju plodova mora. Školjke, lignje i komadi ljuskave bijele ribe su još od mnogih mogućih kombinacija morskih plodova u rižotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci za pripremu rižota od morskih plodova:

  • 1 prstohvat šafrana
  • ¼ šalice maslinovog ulja
  • 45 dkg morskih plodova
  • 3 češnja češnjaka nasjeckana
  • ½ žličice začine prema želji
  • 1 glavica luka sitno nasjeckana
  • 1 stabljika celera, sitno nasjeckana
  • ½ zelene paprike, sitno nasjeckane
  • šalica riže za rižoto
  • šalica bijelog vina
  • 4 - 5 šalica temeljca od plodova mora (recept ispod)
  • mladi luk, narezan na komade
  • sol i papar, po ukusu

Priprema rižota od morskih plodova:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavite šafran u malu čašu i zatim dodajte malo kipuće vode. Stavite na stranu.

Ulijte temeljac u tavu i neka lagano vrije, nakon toga postupno dodajte rižu. Stavite veliku tavu na jaku vatru. Ulijte ulje pa dodajte plodove mora, nasjeckani češnjak i mljevene začine. Lagano pirjajte 2-3 minute uz često miješanje. Uklonite plodove mora šupljikavom žlicom, dopuštajući da ulje i sok ostanu u tavi. Stavite plodove mora na tanjur da se ohlade.

Smanjite vatru na srednju. U tavu po potrebi dodajte luk, celer i papriku na malo ulja. Pirjajte 5 minuta uz redovito miješanje.

Dodajte rižu. Posolite i popaprite po ukusu. Dobro promiješajte i dodajte vino i šafran. Promiješajte i ostavite da se sve tekućine upiju.

Dodajte žlicu kipućeg temeljca i neprestano miješajte dok se ne upije ¾ tekućine. Nastavite kuhati uz stalno miješanje kako se riža ne bi zalijepila za dno posude. Kuhajte dok riža ne bude al dente. Oko 20 minuta nakon dodavanja tekućine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maknite s vatre, dodajte bijeli mladi luk i maslac, neprestano miješajući dok se maslac ne rastopi. Začinite prema potrebi. Rižoto od morskih plodova je gotov i spreman za posluživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo