Menta se koristi za čaj ili pak kao dodatak pri kuhanju različitih jela. Menta branje i sušenje je jednostavan proces. Kada je najbolje vrijeme za branje i sušenje mente?
Prilikom branja mente morate se pridržavati nekih određenih pravila. Glavno pravilo je da mentu ne berete u područjima industrijskih zona ili pored ceste. Menta koja raste na takvim mjestima je zagađena i može imati štetne posljedice za zdravlje. Prilikom branja metvice, odrežite samo trećinu stabljike da bi na tom mjestu mogla izrasti nova stabljika.
Sušenje mente započinje pranjem ubranih listova. Listove operite i osušite papirnatim ručnikom. Također, pregledajte površinu listova i ako uočite neke tamne fleke, taj list bacite. Ako ćete listove sušiti na suncu, tada ih spojite u grozdove i omotajte žicom. Grozdove objesite na mjesto gdje ima dosta sjene da ne bi došlo do kvarenja lišća. Ako se pak odlučite sušiti mentu u pećnici, listove poredajte na lim tako da se ne dodiruju. Pecite ih 5 minuta na temperaturi od 10 stupnjeva.
Menta branje i sušenje je završeno i sada je na redu skladištenje. Mentu skladištite u staklenkama koje možete zatvoriti.