Tortilja od brašna je varijanta kukuruzne tortilje. Riječ tortilja dolazi iz španjolskog i znači "mali kolač". Najstarije pronađene tortilje datiraju čak 10.000 godina prije Krista, a bile su napravljene od domaćeg kukuruza sa suhim zrnima. Kukuruzna tortilja bila je glavna hrana Asteka i drugih srednjoameričkih civilizacija.
Sastojci za meksičke tortilje s piletinom:
- 300 g pilećih prsa, nasjeckane
- 40 dkg mljevenih rajčica
- 40 dkg graha, ispranog i ocijeđenog
- 40 dkg kukuruza šećerca
- 2 čili papričice, isjeckane
- 1/2 šalice vode
- 8 tortilja od brašna
- 300g ribanog sira
Priprema meksičkih tortilja s piletinom:
Uzmite dovoljno veliku tavicu u koju mogu stati meksičke tortilje s piletinom, ako izaberete premalu tavicu, tortilje će viriti van tavice što nije poželjno. Kada ste izabrali tavicu, zagrijte ju na srednjoj vatri. Kada se tavica zagrijala, dodajte sve sastojke osim kuhane piletine, avokada i sira u tavicu. Pecite odnosno kuhajte u tavici sve dok voda ne zavrije, miješajući cijelo vrijeme.
Skinite sve sa plina, zagrijte meksičke tortilje i ubacite zagrijanu smjesu i preostale sastojke unutra. Meksičke tortilje sa piletinom nakon pripreme bi trebale biti tople i veoma ukusne.