Maki sushi s tunom jedan je od recepata za pripremu suhija. Sushi je tradicionalno japansko jelo koje je vrlo populatno i kod nas.
Maki sushi s tunom sastojci:
- 15 dkg fiela tune
- 2 lista morskih algi
- 40 dkg riže
- 2 žličice šećera
- žličica soli
- 2 žličice octa od riže
- sojin umak
- wasabi pasta
- shusi đumbir
Maki sushi s tunom priprema:
Rižu isperite s hladnom vodom i stavite kuhati. Rižu skuhajte 'al dente'.
Na tavicu stavite šećer, sol i ižin ocat te na slaboj vatri ugrijte sve sastojke. Kada je riža gotova pospijte je sa šećerom, soli i rižinim octom te tankim dijelom kuhače ispremiješajte.
Ohladite na sobnoj temperaturi, dok ne postane mlaka, ne potpuno hladna.
Narežite file tune na trakice. Prerežite list nor na širem dijelu po pola, na polovicu sa širim dijelom i sjajnom stranom položite na podložak bambusovog drveta.
Rižom prekrijete 2/3 površine lista nori, te rižu prekrijte s wasabi pastom i složite štapiće od tune. Dio lista koji nije nadjeveni premažite vlažnim prsitma i savinite u "maki sushi" te navlaženi kraj lista nori zalijepite na svitak.
Nož umočite u vodu i rižin ocat i narežite na 6 jednakih dijelova. Maki sushi s tunom je gotov i spreman za posluživanje.