Bez obzira na sezonu na sezonu, priprema ljutih umaka s čilijem je uvijek dobrodošla. Domaći ljuti umak od čilija i češnjaka uvijek je tako divan jer se pikantnost začina ne može ni usporediti s okusima umaka iz trgovina. Nakon što sami napravite ljuti umak od češnjaka i čilija kod kuće, pripremati ćete ga redovito. Evo kako se priprema ljuti umak.
Sastojci za ljuti umak:
- 1 šalica nasjeckane čili papričice
- 3 žlice biljnog ulja
- 2 glave češnjaka
- 3 luka, srednje veličine
- 400 g umak od rajčice
- 1/4 šalice rižinog octa
- 3 žlice šećer
- 1 žlica ribljeg umaka
Priprema ljutog umaka:
Čili operite, očistite i uklonite peteljke. Osušite papirnatim ručnikom. Nasjeckajte čili papričice. U srednjoj tavi za umak zagrijte ulje pa dodajte nasjeckani češnjak i ljutiku. Na srednjoj vatri pirjajte češnjak i ljutiku oko 1 minutu ili dok ne postanu svijetlosmeđe i mirisne. Popržite češnjak i ljutiku toliko da postanu hrskavi, ali ne i zagoreni.
Dodajte umak od rajčice i mljevenu čili papričicu. Pustite da umak zavrije, a zatim smanjite temperaturu da lagano kuha. Dodajte riblji umak, ocat i šećer. Dobro promiješajte. Nastavite pirjati ljuti umak od češnjaka oko 5 minuta. Vrući ljuti umak maknite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Prebacite ljuti umak u blender i miksajte dok ne postane glatko. To je to, vaš ljuti umak je pripremljen i spreman za posluživanje.