Svijet likera / Koliko iznosi prosječni postotak alkohola kod likera?

Image
Foto: Pixabay

Likeri najčešće imaju 15 do 30 % alkohola. Likeri nastaju najčešće potapanjem sastojaka u bazni alkohol.

4.1.2023.
13:50
Pixabay
VOYO logo

Likeri su zaslađena alkoholna pića i dobivena miješanjem ili ponovnom destilacijom alkoholnih pića s aromama i bojama. Likeri mogu sadržavati i do 35% alkohola, a najčešće se konzumiraju sami, bez miješanja. Minimalni sadržaj šećera u likerima je 100 g po litri.

Ovo alkoholno piće može se napraviti od bilja, cvijeća, korijenja, začina, voća i voćnih koštica. Likeri se mogu dobiti na više načina. Najpoznatiji je natapanje i maceracija. Voće i biljke se namaču u hladnom alkoholu danima, tjednima ili mjesecima a ponekad i do godinu dana. Sljedeći način dobivanja likera je infuzija. Infuzija je proces kada se voće i biljke potapaju u toplom alkoholu. Zatim postoji i perkolacija kada čisti alkohol prolazi kroz biljke kako bi se što brže izvukao okus. Tu je i destilacija kada se sastojci destiliraju s neutralnim alkoholom čime se proizvodi bistri destilat s djelomičnim okusom botanika. Jači likeri mogu imati i 23% alkohola i sadržaj šećera 200-250 g po litri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki likeri s jačinom oko 28% alkohola imaju sadržaj šećera 400-450 g po litri. Najjači i najslađi likeri imaju do 30% alkohola i čak i do 450-500 g šećera po litri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo