Lignje sa krumpirom odlično je glavno jelo. Recepti kako pripremiti lignje su različiti, a jedan od popularnijih je priprema lignji s krumpirom. Kako pripremiti lignje sa krumpirom?
Sastojci za lignje sa krumpirom:
- 600 g lignji
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 luka
- 500 g sitnih krumpira
- 4 češnja češnjaka
- 500 g cherry rajčica
- ½ šalice crnih maslina u ulju
- ½ šalice suhog bijelog vina
- ¾ žličice soli
- 2 žlice grubo nasjeckanog peršina
Lignje sa krumpirom priprema:
Prije nego što odlučite pripremati lignje s krumpirom provjerite jesu li sve kosti i hrskavica uklonjene s tijela lignje. Ako crna površinska kožica već nije uklonjena, skinite je i bacite. Dobro isperite tijelo i pipke lignje pod hladnom vodom i narežite ih na komade od oko centimetra. Nakon toga stavite ih na stranu.
Zagrijte maslinovo ulje u loncu dok ne bude vruće, ali da se ne dimi. Dodajte luk i pirjajte ga oko dvije minute. Dodajte krumpir, poklopite i smanjite vatru na lagano. Kuhajte tako oko 15 minuta, dok krumpir ne omekša. Recept se može pripremiti do ove točke nekoliko sati prije posluživanja i ostaviti sa strane u loncu.
Za lignje s krumpirom otprilike 10 do 15 minuta prije posluživanja zagrijte krumpir i dodajte lignje, češnjak, rajčice, masline, vino i sol. Poklopite, zakuhajte i kuhajte tri do četiri minute, skidajući poklopac da se smjesa povremeno promiješa, sve dok lignje ne omekšaju kada ih probodete vilicom.
Sadržaj lonca premjestite u posudu za posluživanje, pospite peršinom i poslužite pripremljene lignje s krumpirom.