Sastojci:
- krumpir (birajte manje primjerke)
- sol
Dodaci:
- slanina
- panceta
- češnjak
- luk
- kajmak
- maslac
- mast
- sir
Priprema:
Krumpir dobro oprati i osušiti krpom, prerezati ga na pola, natrljati solju pa poslagati u pleh (prerezana strana ide prema gore). Pećnicu zagrijati na 200 Celzijevih stupnjeva pa u njoj peći krumpir oko 45 minuta do sat vremena, dok ne dobije lijepu "preplanulu" koricu - ovo je osnovni recept.
Kako bi krumpir ostao sočan, na pola pečenja, odnosno kada se korica počne napuhivati, pleh izvadite iz pećnice, koricu probušite čačkalicom pa poredajte na krumpire kriškice slanine ili stavite na svaki malo masti ili maslaca. Također možete na krumpir staviti kriškice luka ili kobasce za pečenje.
Osim zbog mirisa kojemu ni jedan od onih skupih specijaliziranih mirisa za domove nije ni do koljena, slanina, kobasice i luk učinit će pole još ukusnijima.
Ako krumpire ne želite "ometati" dok se "sunčaju" pod grijačima vaše pećnice, kao što ste se vi sunčali sad već davnih ljetnih dana na nekoj divnoj Jadranskoj plaži, pancetu, slaninu, luk i češnjak servirajte uz police.
Na kraju, ali ne i manje važno, uz ovo jelo sjajno idu sir škripavac ili kajmak koji se tope na krumpiru tek izvađenom iz pećnice.
Preporučamo uz police pivo i neki dobar film ili prijenos nogometne utakmice.