Jeste li znali? / Kulinarske mudrosti: Špiček razbija tri najpoznatija mita o hrani

Image
Foto: RTL

Treba li u vodu za tjesteninu staviti sol i ulje, koliko puta se meso tijekom prženja treba okretati i što pomaže kod plača zbog sjeckanja luka?

4.9.2017.
8:00
RTL
VOYO logo

Jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova pokušao je razbiti tri kulinarska mita te je otkrio kako je najbolje kuhati tjesteninu, koliko se puta okreće meso tijekom prženja i koji je najbolji lijek protiv plakanja prilikom rezanja luka.

Postoje različiti mitovi o hrani te načinu pripremanja određenih jela, no, neki od njih zapravo nemaju stvarne temelje u kulinarstvu. Tomislav Špiček, poznati hrvatski chef i član žirija emisije 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' dao nam je svoje mišljenje o tri najpoznatija mita, pa krenimo redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. U vodu za kuhanje tjestenine treba se staviti sol i ulje

Image
Foto: Pexels
Image
Foto: Pexels

Špiček: Ulje se ne treba staviti, ali sol treba. Ljudi stavljaju ulje u vodu kako se tjestenina ne bi zalijepila, ali to ne treba napraviti prije, već nakon što se tjestenina skuha. Stavljanje ulja u vodu za tjesteninu je izmišljeno. Prije ljudi nisu imali ulja na razbacivanje pa ga nisu stavljali u vodu jer nema potrebe za tim. Što se tiče soli, sol se obavezno stavlja u vodu kako bi tjestenina bila slana.

2. Tijekom prženja, meso se mora okrenuti samo jednom, tj. peče se jednom sa svake strane

Image
Foto: Pexels
Image
Foto: Pexels

Špiček: Ne mora biti, sve ovisi o žaru i o vrsti mesa. Neki komad mesa, npr. steak traži da se samo jednom okrene, a piletinu, na primjer, je u redu okrenuti i više puta. Stvarno sve ovisi o vrsti mesa koja se peče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Najbolji lijek protiv plača prilikom rezanja luka je žvakanje žvakaće gume, mazanje noža uljem ili nošenje naočala za vrijeme rezanja?

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Špiček: Ja nemam s tim problema, bez obzira na to koliko je luk ljut, moguće da sam se već na to navikao. Postoji jedna narodna priča o tome, a ide ovako – luk je ljut onoliko koliko je bila ljuta baba koja ga je sadila. No, kada sam tek počeo raditi, učili su me da grickam čačkalicu dok se reže luk, pa se isplati probati, ali mislim da to nema veze s tim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Špičekove kulinarske mudrosti svakako vrijedi uvažiti i isprobati prvom prilikom. Više savjeta i novih mitova očekuje vas već ove jeseni u novoj sezoni emisije 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' koja počinje s emitiranjem u ponedjeljak, 4. rujna u 19:50 sati samo na RTL-u!

Potražite još zanimljivih članaka na portalu 321kuhaj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo