Kuhanje na lešo je način laganog kuhanja hrane. Nježnije je od kuhanja, ali malo agresivnije od blanširanja. Kuhanje se odnosi na kuhanje hrane u tekućini ili čak samo kuhanje same tekućine na temperaturi neposredno ispod točke vrenja. Kuhanje na lešo je malo teže od kuhanja, samo zato što zahtijeva pažljivo praćenje.
Zašto se kuha na lešo?
Kuhanje na lešo je način da se hrana omekša vilicom i da se poboljša okus onoga što kuhate laganim dopuštanjem da se sve zajedno kuha sinergijski. To je također preferirana metoda pripreme suhih žitarica i mahunarki, čineći ih jestivim.
Temperatura za kuhanje na lešo
Kuhanje se događa između 85 do 96°C. Većina variva i juha kuha se na ovoj relativno niskoj temperaturi. Najbolji način za praćenje temperature kuhanja je vizualni.
Vrste kuhanja na lešo
Postoje tri vrste kuhanja na češo - sporo, krčkanje i brzo kuhanje na lešo.
Sporo kuhanje na lešo - niska temperatura s vrlo malo aktivnosti u loncu. Vidjet ćete paru i zalutala mjehurića ili dva, ali to je otprilike sve.
Krčkanje - srednje niska temperatura, uz lagano mjehurenje u loncu. Ovo se često se koristi za juhe, variva, umake i pirjanja.
Brzo kuhanje na lešo - srednje do srednje jaka temperatura, s više mjehurića u loncu, ali mjehurići bi i dalje trebali biti prilično mali. Najčešće se koristi za pripremu umaka.