Puno recepata reći će vam da se o namakanju graha preko noći ne može raspravljati, no je li to doista tako? Trebate li doista čekati toliko dugo da biste pojeli prekrasan, ukusan grah? Je li moguće kuhanje graha bez namakanja?
Kratak odgovor na ovo pitanje je ne. Suhi grah ne morate namakati preko noći. Namakanje graha u hladnjaku preko noći drastično će smanjiti vrijeme potrebno za kuhanje. I tekstura zrna graha također će biti najbolja, s manje raspucanih i pucajućih. Zbog toga se kuhanje graha bez namakanja uopće ne preporuča.
Grahu koji nije prethodno namočen uvijek će trebati više vremena za kuhanje, ali će se on doista skuhati. To je jedan od glavnih razloga zašto se izbjegava kuhanje graha bez namakanja. Jer zašto biste bez veze trošili vrijeme i novac, a jednostavno možete navečer staviti grah u vodu i pustiti da se namače cijelu noć.
Kuhanje graha na suhom znači da ćete morati lagano, strpljivo pirjati taj grah, miješajući ga svakih 30-ak minuta kako biste bili sigurni da je kuhan ravnomjerno i otpuštajući okus i tekućinu u kojoj se kuhaju. Zbog toga izbjegavajte kuhanje graha bez namakanja barem nekoliko sati prije kuhanja.