Kuglof je vrsta kolača koji se peče u posebnoj kuglof kalupu, a može se raditi u raznim okusima i sastojcima. Grožđice su popularan sastojak u kuglofu, dodajući slatkoću i teksturu kolaču.
Za pripremu kuglofa s grožđicama, potrebni su sljedeći sastojci:
- 250 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 200 g šećera
- 200 g maslaca
- 4 jaja
- 1 žličica vanilin ekstrakta
- 100 g grožđica
- malo soli
Kuglof s grožđicama priprema:
U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi, pjenasto izmiksajte maslac i šećer, dodajte jedno po jedno jaje, te vanilin ekstrakt. Dodajte suhe sastojke u mokre sastojke, lagano miješajući dok se sve ne sjedini. Na kraju, dodajte grožđice u smjesu.
Smjesu ulijte u namazanu i pobrašnjenu kuglof kalup, te pecite na 180°C oko 50 minuta. Prije izvadite iz pećnice, provjerite je li kuglof pečen tako da zabodete čačkalicu u sredinu kuglofa, a kada je izvučete, treba biti suha. Pustite kuglof da se malo ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa.
Kuglof s grožđicama možete poslužiti uz šalicu kave ili čaja, a možete ga i dodatno ukrasiti šećerom u prahu ili glazurom po želji. Kuglof s grožđicama je jednostavan i ukusan kolač koji se može poslužiti kao desert ili prilog uz kavu ili čaj. Sa slatkim grožđicama u tijestu, ovaj kuglof postaje neodoljiv i savršen za sve prilike.