Ovaj kremasti umak od češnjaka je bogat alicinom, aktivnom tvari u češnjaku koja ima brojne zdravstvene prednosti. Ali svakako, treba biti oprezan jer umak sadrži velike količine maslaca koji je visokokaloričan, pa ga treba konzumirati umjereno. Saznajte kako se priprema.
Za ovaj recept trebat će vam:
- 200 grama češnjaka
- 120 g maslaca
- 100 ml svježe iscijeđenog limunovog soka
- 40 g svježeg peršina
- 1/4 žličice soli
- 1/4 žličice crnog papra
Prvo ogulite i nasjeckajte češnjak na sitne komadiće. Zagrijte tavu na srednjoj vatri i dodajte maslac. Kada se maslac otopi, dodajte češnjak i pirjajte ga dok ne postane mekan i aromatičan. Zatim uklonite tavu s vatre i ostavite da se malo ohladi.
Nakon što se smjesa ohladila, stavite ju u blender i dodajte svježe iscijeđeni limunov sok, peršin, sol i papar. Blendajte sve zajedno dok ne dobijete kremasti umak.
Ovaj umak se najbolje poslužuje uz različite vrste mesa, poput piletine, svinjetine ili ribe. Krem umak od češnjaka može se koristiti i kao umak za tjesteninu ili kao umak za grickalice.