Ovu jednostavnu krem juhu od graha možete skuhati sa samo nekoliko sastojaka, kao što su konzervirani grah, češnjak i krumpir.
Krem juha od graha sastojci:
- 3 žlice maslinovog ulja
- krumpi, oguljen i sitno narezan
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 40 dkg graha iz konzerve, ocijeđene
- žličica svježeg lišća timijana
- 1 l temeljca od povrća
- sol i papar
Kako se priprema krem juha od graha?
Zagrijte 2 žlice ekstra djevičanskih maslina u velikom loncu na srednje niskoj vatri, dodajte narezani krumpir i češnjak i kuhajte dok oboje ne počnu smeđiti, dodajući malo tople vode ako je potrebno.
Dodajte ocijeđeni grah, zatim timijan i pahuljice crvenog čilija i kuhajte uz miješanje nekoliko minuta. Ulijte juhu i zakuhajte, zatim smanjite vatru i kuhajte 5 minuta. Začinite morskom soli i crnim paprom po ukusu.
Prebacite ⅓ mješavine graha i krumpira u blender pomoću žlice. Miješajte na maloj brzini, dodavajući žlicu temeljca iz lonca istovremeno, dok ne postignete željenu kremastu konzistenciju. Premjestite smjesu krem graha natrag u lonac i promiješajte da se sjedini. Ako želite gušću juhu, nastavite je kuhati na laganoj vatri dok ne dobijete željenu gustoću.
Podijelite krem juhu od graha u zdjelice, prelijte preostalim ekstra djevičanskim maslinovim uljem i pospite svježim listovima timijana. Poslužite krem juhu od graha uz pečeni kruh ili krutone.