Kako se kiseli mlijeko? Kiselo mlijeko, poznato i kao jogurt ili fermentirano mlijeko, proizvodi se dodavanjem probiotičkih bakterija u obično mlijeko. Fermentacija opisuje proces mikrobne pretvorbe tvari. Tijekom fermentacije mlijeka mlijeko se zakiseli i time zgusne uz pomoć kvasaca, gljivica ili bakterija, posebice bakterija mliječne kiseline. Ovo je važan proces u proizvodnji sira i kiselih mliječnih proizvoda kao što su jogurt ili kiselo mlijeko. Ali kako se kiseli mlijeko kod kuće?
Kako bi se bakterijama mliječne kiseline pružilo optimalno tlo za razmnožavanje, mlijeko se mora zagrijati na otprilike 20-45°C. Za fermentaciju bi kiselo mlijeko moralo stajati preko noći da fermentira. Ovdje pronađite recept koji će vam pokazati kako se kiseli mlijeko.
Za 1 šalicu kiselog mlijeka dodajte 1 žlicu octa ili 1 žlicu limunova soka u vrč i dodajte 1 šalicu mlijeka. Zatim snažno promiješajte. Preporučujemo punomasno mlijeko i lagani ocat bez okusa. U nekim se receptima umjesto mlijeka koristi vrhnje, ali ono je skuplje i sadrži znatno više mliječne masti.
Sve skupa ostavite da odstoji 5 minuta da se ukiseli i kiselo mlijeko je gotovo. Ako želite da se kiselo mlijeko zgusne, potrebno ga je ostaviti na sobnoj temperaturi ili zagrijati u mikrovalnoj na niskoj temperaturi. Međutim, to nije nužno. Sada ste sigurni kako se kiseli mlijeko.