Suhe šljive zadržavaju sve hranjive nutrijente i nakon procesa sušenja te predstavljaju pravu zdravu energetsku bombu. Suhe šljive su prava riznica hranjivih tvari, neodoljivog okusa i velikih zdravstvenih vrijednosti.
Oni koji su upoznati s njihovim nutritivnim sastavom ne mare za neobičan smežurani izgled. Suhe šljive su bogate vitaminima. Posebno se izdvajaju vitamini A i K. U manjim količinama sadrže i vitamine C, E te B1, B2, B3 i B6. Odličan su izvor minerala kalija, kalcija, magnezija, željeza, fosfora, natrija, cinka, bakra i mangana.
Tu su i topiva i netopiva vlakna, fenolni spojevi te brojni fitospojevi koji djeluju kao snažni antioksidansi. Zahvaljujući prirodnim zaslađivačima sorbitolu i fruktozi suhe šljive su idealna namirnica za utaživanje želje za slatkim. Upravo zbog toga donosimo recept za kompot od suhih šljiva.
Sastojci za kompot od suhih šljiva:
- 1,5 l vode
- 10 suhih šljiva
- 2 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- začine po želji (npr. par klinčića, suhi cimet…),
- Također možete dodati na šnite narezan limun, jabuke, kruške, koru od naranče…
Priprema kompota od suhih šljiva:
Staviti u lonac hladnu vode i odmah dodati sve sastojke (suhe šljive, šećer, vanilin šećer i ostale začine). Kuhati oko 1-1,5 sat.