Kuhanje leće vrlo je jednostavno. U loncu srednje veličine samo pomiješajte leću i vodu i zakuhajte. Poklopite, smanjite vatru i pirjajte, povremeno miješajući, dok ne omekša, ali ne postane kašasta.
Ocijedite višak vode, ostavite da se ohladi. Ovaj postupak možete koristiti u bilo kojem receptu koji zahtijeva kuhanu leću.
Ipak vrijeme kuhanja leće se razlikuje ovisno o vrsti. Kada leću kuhate na štednjaku, za crvenu i žutu leću potrebno je između 15 i 20 minuta. Crnu leću ćete trebati kuhati nešto duže, do 25 minuta.
Najduže se kuhaju smeđa i zelena leća. Pola sata će biti potrebno kako bi ove vrste leće bile pogodne za jelo.
Ukoliko s druge strane posjedujete instant lonac, svjesni ste da vam je uvelike olakšano kuhanje, pa tako je i kuhanje leće mnogo brže.
Crvenu i žutu leću ćete kuhati do dvije minute, crnu leću samo sedam minuta, dok će za smeđu i zelenu leću biti potrebno tek desetak minuta.