Nije teško skuhati bolonjez, a on je sigurno savršena večera za vašu obitelj. Koliko se kuha bolonjez?
Sastojci za bolonjez:
- žlica maslinovog ulja
- 4 komadića slanine, sitno nasjeckane
- 2 srednja luka, sitno nasjeckana
- 2 mrkve, obrezane i sitno nasjeckane
- 2 štapića celera, sitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka sitno nasjeckana
- 2-3 grančice lista ružmarina ubrati i sitno nasjeckati
- 500 g mljevenog mesa
Stavite veliki lonac na srednju vatru i dodajte maslinovo ulje. Dodajte slaninu i kuhajte 10 minuta dok ne porumeni. Smanjite vatru i dodajte luk, mrkvu, celera, češnjak i ružmarin, sve sitno nasjeckano, pa kuhajte 10 min.
Povrće često miješajte dok ne omekša. Pojačajte vatru na srednje jaku, dodajte meso i kuhajte miješajući 3-4 minute dok meso ne porumeni. Dodajte 2 konzerve paradajza od šljiva, sitno nasjeckane listove bosiljka, 1 žličicu suhog origana, 2 lovora, 2 žlice pirea od rajčice, goveđu kocka, 125 ml crnog vina i 6 prepolovljenih cherry rajčica.
Miješajte drvenom kuhačom, razbijajući rajčice od šljiva. Zakuhajte i lagano kuhajte, pokrijte poklopcem. A sada odgovor na vaše pitanje koliko se kuha takav bolonjez? Bolonjez se kuha 1 sat i 15 minuta uz povremeno miješanje, dok ne dobijete bogat, gust umak. Dodajte 75 g ribanog parmezana, provjerite začine i promiješajte.