Kuhati ajvar nije baš lagani i jednostavan posao osobito kada se radi o velikim količinama. Pripremite mišiće ruku i saznajte koliko se to dugo kuha vaš omiljeni ajvar.
Paprike za početak trebate dobro oprati, obrisati, izvaditi sredinu, očistiti od sjemenki i ispeći u pećnici u limu obloženom papirom za pečenje. Patlidžane izbodite vilicom i ispecite u pećnici. To je najbolje učiniti dan ranije.
Zatim ih samljite te stavite u duboki lonac koji se pouljili. Na vruće ulje stavite samljevene paprike i patlidžane te kuhajte. Ajvar treba kuhati oko sat vremena pa dodati protisnuti češnjak, sitno narezane ljute papričice i sol, a po potrebi dolijevati ulje.
Zatim ga kuhati još pola sata, odnosno do željene gustoće. Za vrijeme kuhanja ajvar morate neprestalno miješati kako ne bi zagorio i primio se za dno lonca.
Vrijeme kuhanja ajvara je oko dva sata, ali vrijeme pripreme za kuhanje ajvara ovisi o količini ajvara koja se priprema.