Rakija se može dodati i drugim vinima kako bi se dobilo ojačano vino i povećao udio alkohola. No, koliko posto alkohola ima rakija?
Rakija ima prosječni udio alkohola između 35-60%, ovisno o destileriji iz koje dolazi i upotrijebljenim sastojcima. Rakija je alkoholno piće poznato po većem udjelu alkohola, a neke marke mogu biti jake poput votke, tekile ili viskija. Iako se može uživati u umjerenim količinama, pijenje previše rakije može biti loše za vaše zdravlje.
Koliko posto alkohola ima rakija ovisi o načinu proizvodnje, sastojcima, pa čak i o regiji iz koje destilerija dolazi. Vino ima manji udio alkohola u odnosu na većinu destiliranih žestokih alkoholnih pića, ali ponovnom destilacijom rakija postaje puno jače piće.
Za razliku od drugih žestokih pića, rakija se može praviti na različitim mjestima s različitim sastojcima. Te razlike mogu utjecati na okus, osjećaj, izgled, pa čak i sadržaj alkohola u konačnom proizvodu. Rakija vjerojatno ima visok udio alkohola nakon destilacije, a destileri mogu razrijediti svoju rakiju vodom kako bi zadovoljili propise.
Rakija ima različite sastojke ovisno o tome gdje se proizvodi, što može utjecati na okus konačnog proizvoda i koliko posto alkohola ima rakija. Rakija od žitarica ili rakije od rakije proizvodi se od komine, koja je ostatak od vinarstva grožđa. Rakija od jabuke, rakija od marelice i šljivovica također su vrste rakija u kojima se uživa u cijelom svijetu. Sorte grožđa imaju veliku ulogu u vrstama vina i rakija. Kao što se crno vino razlikuje od bijelog vina, tako se rakija destilirana iz ljuske grožđa razlikuje od rakije destilirane od ostatka grožđa (ili komine). Sveukupno gledano, koliko posto alkohola ima rakija ovisi o svemu – mjesto, vrsta voća, vrijeme, proces destilacije.