Normativi /

Znate li koliko treba pripremiti krumpira po osobi?

Image

Ukoliko vam dolaze gosti na večeru i pripremate večeru sa krumpirom, donosimo koliko krumpira po osobi je potrebno pripremiti.

19.9.2021.
9:22
VOYO logo

Većina ljudi pojede oko 200 grama krumpira po prilogu, ali pire je omiljen pa očekujte da će veličine posluživanja biti samo malo veće, oko 200 do 300 grama. Jedna vreća krumpira od 2.5 kilograma bit će dovoljna za približno 10 obroka. Ne morate oduzimati težinu oguljenom krumpiru ako ćete u recept od krumpira dodati mlijeko, maslac, sir i/ili kiselo vrhnje.

Razlikuju li se vrste krumpira u računici koliko krumpira po osobi pripremiti? Radi pojednostavljenja, krumpir se može svrstati u 2 kategorije. Oni koji su škrobni i oni koji su voštane teksture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krumpiri sa škrobom imaju nisku vlagu pa tijekom kuhanja lako upijaju vodu, a sadrže mnogo škroba (meso im postaje "ljepljivo" nakon kuhanja), što ga čini idealnim za pečeni i pire krumpir.

Voštani krumpir ima veću vlagu pa tijekom kuhanja zadržava oblik i manja je vjerojatnost da će se raspasti. To ih čini idealnim za salate od krumpira, pečenje i narezane za prženje na tavi. Krumpir u ovoj kategoriji je crveni, bijeli ili žuti krumpir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, koliko dugo je potrebno kuhati krumpir?

Bilo da kuhate kockice krumpira za salatu od krumpira ili cijeli krumpir za gnječenje, postupak vrenja je sličan. Prije dodavanja krumpira vodu biste trebali prokuhati, a zatim smanjiti vatru na srednju. Vaš krumpir treba kuhati na laganoj vatri. Kako bi se krumpir ravnomjerno skuhao, svi bi trebali biti slične veličine.

Za krumpir narezan na kockice ili narezan na kriške koji se koristi za salatu od krumpira ili prženje u tavi, trebao bi biti gotov za 10-15 minuta. Morat ćete ih testirati tijekom procesa kuhanja kako ih ne biste prepekli. Trebali bi ih lako probiti vilicom ili nožem za rezanje, ali ne i raspasti se, inače će biti previše nježni i najbolje ih je upotrijebiti za gnječenje. Hladno ih šokirajte nakon naprezanja kako biste zaustavili proces kuhanja.

Cijeli krumpir trebao bi omekšati za 20-30 minuta (ovisno o veličini). Možda ćete morati izrezati veći krumpir na veličinu tako da bude spreman u isto vrijeme kad se manji krumpir kuha. Usput testirajte krumpir dok ne dobije željenu osjetljivost pomoću vilice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ponovimo, koliko krumpira po osobi je potrebno skuhati? Okvirno računajte 300 grama krumpira po osobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo