Baš vam se jede nešto slatko. Pronašli ste jednostavan recept, ali nemate kuhinjsku vagu s kojom biste precizno izvagali sve sastojke. Što možete napraviti? Kako odrediti točnu količinu sastojaka? Koliko jušna žlica ima grama? Vrlo je jednostavno. Pripremite sve potrebne sastojke, uzmite običnu jušnu žlicu i nekoliko zdjelica u koje ćete sipati suhe sastojke. Žlicom zagrabite brašno i šećer, lagano stresite i sipajte u zdjelicu. Ako niste sigurni koliko brašna treba stresti, uzmite nož i njime lagano udarite po žlici. Time će višak otpasti, a u žlici će ostati malo brdašce. U pravilu, računa se da jedna jušna žlica prosječne veličine ima oko 2 dag-a. Nastojte da uvijek zagrabite približno jednaku količinu suhih sastojaka.
Međutim, postoji problem jer nemaju sve namirnice istu gustoću i težinu pa je potrebno napraviti malu tablicu. Kod suhih sastojaka postoji razlika između jedne žlice oštrog brašna (20 g), glatkog brašna (12 g) i škrobnog brašna (10 g). Šećer kristal (15 g) i šećer u prahu (10g), kakao (10 g), orasi (10 g), ribana čokolada (15g). Svježi sir (30g) i kiselo vrhnje (12g), kao i tekući sastojci puno se lakše izmjere jer su u manjim pakiranjima, a maslac na pakiranju ima oznaku za gramažu (po 5 grama). Ako ni toga nema, jednostavno nožem iscrtajte crte pa procijenite približno količinu koju trebate. Cijeli maslac ima 250 g, pola 125 g i tako redom dok ne dobijete željenu količinu.
Najmanji problem je kod manjih pakiranja jer jednostavno žlicom presipate cijelu vrećicu u zdjelicu i brojite koliko žlica ima 100 g, 200 g itd., stoga je u tom slučaju jednostavno odrediti koliko jušna žlica ima grama. Lako ćete izračunati potrebnu količinu. Vidite da je potrebno učiti matematiku jer nam treba i u kuhanju.
Prašak za pecivo mjeri se čajnom žličicom tako da vas u tom slučaju ne mora brinuti koliko jušna žlica ima grama. Zagrabite prašak i nožem pređite po uz rubu žlice. Višak će lagano pasti. Ne morate se bojati ukoliko će biti koji gram razlike jer su to nijanse. U slučaju da ne koristite vagu, dovoljno je ispeći dva-tri kolača da dobijete pravi osjećaj jer ćete iz iskustva vidjeti koja vam konzistencija najbolje odgovara.