Hladetina je jelo koje mnoge vraća u djetinjstvo. Nekada se često priprema, ali niti danas nije otišlo u zaborav. Osnovni sastojak svake hladetine je meso. Koje je najbolje meso za hladetinu?
Za pripremu hladetine potrebno je meso koje sadrži kolagen kako bi se tijekom kuhanja pretvorio u želatinu. I na kraju kako bi se postigao cilj - hladetina. Meso koje je najbolje za hladetinu su svinjske nogice, jezik, koža, uha ili hrskavica.
Možete kombinirati različite dijelove u jednom receptu. Primjerice, ako imate samo svinjske nogice skuhajte hladetinu samo od svinjskih nogica. Uz meso među osnovnim sastojcima je i povrće i začini. Od povrća pojedini recepti sadrže mrkvu, peršin, celer.
Sastojci potrebni za hladetinu:
- 1 kg svinjskih nogica, jezika, hrskavice ili kože
- 1 luk
- 2 mrkve
- 2 lista lovora
- nekoliko zrna papra
- sol
- žlica octa
- voda
Upute za pripremu hladetine:
Stavite kuhati svinjske nogice, jezik, hrskavicu i kožu, odnosno dijelove koje koristite. Kuhajte zajedno sa začinima i povrćem. Kada se meso počne odvajati od kostiju možete maknuti s vatre. Prosječno vrijeme kuhanja iznosi od 3 do 4 sata ovisno o debljini mesa.
Premjestite meso u posudu i prelijte s tekućinom u kojoj se kuhalo. Možete procijediti tekućini, a i ne trebate.
Hladetinu stavite u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi i stisne.