Postoje različite vrste brašna, između ostalog i meko brašno. Koje je meko brašno? Zašto se koristi meko brašno?
Meko brašno je pšenično brašno koje se najčešće koristi za pripremu kruha i kolača. Pšenično brašno može biti i oštro koje se koristi za pripremu kolača. Oštor brašno se dobiva izdvajanjem iz mekog brašna.
Znači meko pšenično brašno obično se koristi kao brašno za kolače ili brašno za kolače, a najbolje ga je koristiti za kolače i torte koji bi trebali biti mekani i mrvičasti. Može se koristiti u izradi svježe tjestenine. Općenito, meka pšenica ima manje proteina od tvrde pšenice, koja se koristi za izradu brašna za kruh.
Kada se brašno pomiješa s vodom, bjelančevine u brašnu se povezuju kako bi tvorile materijal nalik gumi nazvan gluten. Gluten daje kruhu elastičnost i zadržava plin koji stvaraju sredstva za dizanje, poput kvasca ili praška za pecivo i sode. Budući da ima više proteina, tvrdo pšenično brašno ima jači gluten, što ga čini najprikladnijim za pečenje kruha. Meko pšenično brašno ima manje proteina, a samim time i slabiji gluten. Upravo taj gluten pekarskim proizvodima omogućuje nježniju teksturu.