Espresso je kava koju mnogi piju na dnevnoj bazi. Postoje određeni recepti i pravila koja se moraju slijediti kako bi espresso bio ukusan. Jedno od najvažnijih pravila je pravilo da espresso mora teći 25 sekundi. Količina napitka mora biti dupla od količine kave od koje ste napravili espresso.
No, da bi se stvari malo zakomplicirale postoje kratki i produženi espresso. Koja je razlika između kratkog i produženog espressa?
Kratki i produženi espresso rade se identičnim receptima. Također, osim istih recepata, isto je i posluživanje u malim šalicama pa niti tu ne postoji razlika između kratkog i produženog espressa. Pa pitate se koja je onda razlika između kratkog i produženog espressa? Iako je priprema u aparatu i posluživanje identično, produženi espresso ipak dobiva jedan dodatak. Dodatak o kojem se radi je vruća voda koja se uzima iz aparata za kavu.
Samim time, kratki espresso ima intenzivniji okus kave, dok se u produženom taj okus kave malo ublaži vodom koja se dodaje.