Dok se riječ kebab općenito odnosi na pečeni ražanj od mesa, u nekim krajevima, pa tako i u Hrvatskoj kada se spomene kebab, misli se na tanke kriške izrezane od velikog komada mesa, najčešće govedine ili janjetine, pečene na velikom uspravnom ražnju.
Rotacija doner ražnja ispred električnih roštilja znači nježno i sporo pečenje, što u konačnici rezultira sočnim mesom kebaba, pritom se stalno stvaraju oni lijepo hrskavi rubovi koje svi toliko volimo.
Grčka je s druge strane odgovorna za darivanje gyrosa svijetu, iako su ga neki grčki vlasnici trgovina odlučili preimenovati u 'yeeros' (ili yiros). Za razliku od kebaba, obično se peku na visokom električnom roštilju. Horizontalna metoda uključuje kuhanje na ugljenu i zahtijeva mješavinu masnih komada. Meso je grublje, ali i sočnije od kebaba.
Najveća razlika koju gyros ima u usporedbi s kebabom je u tome što je glavno kuhano meso svinjetina, iako se redovito koriste i govedina, janjetina i piletina.