Voćne rakije / Koja je jabuka najbolja za rakiju?

Image
Izvor: Pixabay

Naše je podneblje poznato po pravljenju, ali i konzumiranju raznih vrsta rakije, od šljivovice, travarice, orahovače te brojnih drugih, no jeste li se ikada zapitali koja je jabuka najbolja za rakiju?

7.3.2023.
15:55
Pixabay
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vjerujem da ste svi čuli izreku naših starih koja govori: „Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van“.

Jabuka, kraljica voća, tako je zdrava da ju je naprosto šteta pretvarati u rakiju. Najbolje ju je konzumirati svježu ili u obliku sokova. No, ukoliko baš želite napraviti domaću rakiju od jabuka ili je vaš voćnjak prepun prekrasnih zrelih plodova pa ne znate što s njima, možete se okušati u pravljenju rakije. Pri tome je najvažnije odabrati pravu sortu te znati koja je jabuka najbolja za rakiju.

Rakiju možete napraviti od svih vrsta jabuka, čak i više sorti zajedno, ali rakija će biti loše kvalitete pa je bolje ne uništavate jabuke. Ukoliko želite rakiju bolje kvalitete, onda je najbolje koristiti sorte zlatni delišes ili jonagold. To su vrste koje sadrže velike količine šećera koji je neophodan jer se vrenjem pretvara u etil-alkohol. Ako želite praviti rakiju, nemojte žaliti truda. Jabuke ostavite da zriju što duže na stablu, sve dok ne postanu potpuno zrele i prepune šećera. Po mogućnosti ih berite rukom i skidajte s njih peteljke koje muljanjem znatno utječu na kvalitetu rakije. Dobro ih operite da ne unesete razne bakterije ili zemlju koja se može naći.

Veliku pažnju obratite na kvalitetu, a ne na količinu. Uživajte u plodovima svog rada, ali budite oprezni jer rakija sadrži veliku količinu alkohola pa se prekrasno piće može pretvoriti u svoju suprotnost. Sada znate odgovor na pitanje „koja je jabuka najbolja za rakiju“ pa svoje znanje možete proslijediti dalje.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču