Kiselo tijesto za kruh nije potrebno mijesiti, tako da nije potreban ni mikser. Što je zapravo kiselo tijesto? To je sporo fermentirani kruh.
Za njegov pripremu vam ne treba kvasac već se on pravi sa živom fermentirano kulturom, tj. od brašna i vode. Nakon što se sjedini, smjesa će početi fermentirati, uzgajajući prirodno prisutne divlje kvasce i bakterije prisutne u smjesi. Koristi se mali dio ove kulture kako bi se tijesto za kruh diglo. Kako napraviti kiselo tijesto za kruh?
U većoj posudi pomiješajte sastojke 250 ml vode, 150 g pjenušavog startera za kiselo tijesto i dodajte 500 g brašna za kruh i malo soli.
Smjesu gnječite rukama dok se brašno u potpunosti ne upije. Tijesto će biti suho, hrapavo i čupavo.
Pokrijte zdjelu plastičnom folijom ili vrlo vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se odmori oko 30 minuta. Nakon što se tijesto odmorilo, izradite ga u kuglu direktno u zdjeli.
Ovo je prvi period mirovanja odmah nakon što zamijesite tijesto. Pokreće razvoj glutena bez gnječenja. Nakon toga možete tijesto ostaviti da miruje 2 do 12 sati, ovisno o temperaturi i snazi startera za kiselo tijesto.