Ukoliko namjeravate kiseliti kupus, vreća za kiseljenje je jedan od najboljih načina za kiseljenje. Možete ju kupiti u većini poljoprivrednih apoteka za samo nekoliko kuna. Korištenjem vreće omogućit ćete da vaša zimnica bude brža, čišća i mnogo jednostavnija.
Najprije je kupus potrebno izdubiti do polovice glavice. Najlakše ćete to učiniti koristeći rebrasti nož za kruh jer njime imate veću kontrolu. Sprječavate klizanje noža ili probijanje na drugu stranu glavice.
Nakon što se izdubili glavicu kupusa/zelja tada maknite otprilike dva lista koji su bili najizloženiji vanjskom utjecaju u transportu te su oštećeni. Kada je glavica kupusa već izdubljena, potrebno je maknuti dva lista koji su izloženi vanjskim utjecajima te su najčešće i oštećeni.
Pripremite jedan kilogram soli te ju rasporedite u glavice kupusa za kiseljenje koje ste prethodno izdubili. Važno je napomenuti da se manje glavice ne smiju previše izdubljivati, već pratite liniju debljine korijena.
U narednoj fazi kiseljenja kupusa, u bačvu je potrebno staviti vreću koja je namijenjena za kiseljenje, na gornjem dijelu mora ostati višak koji se kasnije zaveže. Nakon toga unutar vreće moramo poslagati glavice kupusa. U posudu ulijemo vode koliko stane, obično je to količinski oko 15 litara.
Nakon proteka vremena, već će se lagano osjetiti da se kupus ukiselio pa ga prebacite van na hladno narednih 30 dana. Tada ga možete konzumirati a najbolji je poslije 45 dana i možete pripremati vama omiljena jela od kiselog kupusa.
Kupus ostavimo da se kiseli u vreći najmanje dva tjedna. Nakon što prođe određeno vrijeme, osjetit ćete da se kupus počinje kiseliti pa ga je potrebno prebaciti na neko hladno mjesto sljedećih barem mjesec dana. Kupus je najbolji nakon 45 dana od pripreme.