Kisela repa može se pripremiti i na salatu. Poslužite je kao prilog uz mesno ili riblje glano jelo. Pratite recept i napravite salatu od kisele repe.
Sastojci za salatu od kisele repe:
- kisela repa
- 1 ¾ žličice soli
- ⅓ šalice destiliranog bijelog octa
- 5 žličica šećera
- 1 žličica želea ili džema od marelica
Izrežite kiselu repu na komade duge nekoliko cm i stavite u srednju zdjelu. Dodajte 1/2 žličice soli te umasirajte u kiselu repu dok se ravnomjerno ne rasporedi. Ostavite kiselu repu na sobnoj temperaturi 1 sat da sol povuče vodu iz povrća, umasirajući ih jednom ili dvaput. Narezana kisela repa će uvenuti i postati blago prozirna. Narezanu kiselu repu prelijte sa 6 šalica hladne vode i puno leda i ostavite 10 minuta da postane hrskava.
U međuvremenu pomiješajte ocat, šećer, žele i preostalu 1/4 žličice soli i miješajte dok se šećer ne otopi. Podignite led s kisele repe, zatim ocijedite kiselu repu i iscijedite što više tekućine. Dodajte kiselu repu u zdjelu sa octom i miješajte dok se dobro ne sjedini. Poslužite hladnu salatu od kisele repe.