Kardamom je grmolika, trajna biljka koja raste od 1 do 3 metra u visinu, a cvate između siječnja i svibnja. Plod je tamnosmeđe ili svijetlozelene boje, dok su sjemenke koje se nalaze unutar ploda crne ili zelene boje, a teksturom i veličinom odgovaraju zrnu papra.
Može se kupiti u obliku praha ili pak kao kardamom u zrnu. U kulinarstvu se prvenstveno koristi kao začin zbog svog posebnog, gotovo limunskog okusa. Može se koristiti kako u slanim, tako i u slatkim jelima, ali i pripremi napitaka. Neka od najpoznatijih jela koja su gotovo nezaobilazna bez kardamoma su: curry, sladoled od pistacija i badema, ali i brojni čajevi.
Od davnina su poznata i ljekovita svojstva koja kardamom pruža. Može se upotrebljavati u obliku tinkture, u svom sirovom izdanju ili s druge strane kao eterično ulje pa čak i čaj. Ljekovito djeluje na probavni sustav, pomaže kod osjećaja nadutosti, osvježava dah te jača srce i pluća. Ukoliko kardamom u zrnu prelijete vrućom vodom te ga procijedite, dobit ćete ukusan i ljekovit čaj limunkasta okusa.
Stoga ako još uvijek niste probali kardamom u zrnu vrijeme je da probate.