Svijet začina /

Kardamom u zrnu: otkrijte sve čari ove ljekovite biljke

Image
Foto: Pixabay

U današnje vrijeme, povezivanjem svijeta procesom globalizacije postale su nam dostupne neke namirnice za koje naše bake i djedovi nisu imali prilike niti čuti, a kamoli vidjeti. Jedna od takvih jest upravo i biljka koja dolazi iz daleke jugoistočne Azije – kardamom i to u zrnu.

23.12.2022.
13:19
Pixabay
VOYO logo

Kardamom je grmolika, trajna biljka koja raste od 1 do 3 metra u visinu, a cvate između siječnja i svibnja. Plod je tamnosmeđe ili svijetlozelene boje, dok su sjemenke koje se nalaze unutar ploda crne ili zelene boje, a teksturom i veličinom odgovaraju zrnu papra.

Može se kupiti u obliku praha ili pak kao kardamom u zrnu. U kulinarstvu se prvenstveno koristi kao začin zbog svog posebnog, gotovo limunskog okusa. Može se koristiti kako u slanim, tako i u slatkim jelima, ali i pripremi napitaka. Neka od najpoznatijih jela koja su gotovo nezaobilazna bez kardamoma su: curry, sladoled od pistacija i badema, ali i brojni čajevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od davnina su poznata i ljekovita svojstva koja kardamom pruža. Može se upotrebljavati u obliku tinkture, u svom sirovom izdanju ili s druge strane kao eterično ulje pa čak i čaj. Ljekovito djeluje na probavni sustav, pomaže kod osjećaja nadutosti, osvježava dah te jača srce i pluća. Ukoliko kardamom u zrnu prelijete vrućom vodom te ga procijedite, dobit ćete ukusan i ljekovit čaj limunkasta okusa.

Stoga ako još uvijek niste probali kardamom u zrnu vrijeme je da probate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo