Svijet začina / Kardamom u zrnu: otkrijte sve čari ove ljekovite biljke

Image
Foto: Pixabay

U današnje vrijeme, povezivanjem svijeta procesom globalizacije postale su nam dostupne neke namirnice za koje naše bake i djedovi nisu imali prilike niti čuti, a kamoli vidjeti. Jedna od takvih jest upravo i biljka koja dolazi iz daleke jugoistočne Azije – kardamom i to u zrnu.

23.12.2022.
13:19
Pixabay
VOYO logo

Kardamom je grmolika, trajna biljka koja raste od 1 do 3 metra u visinu, a cvate između siječnja i svibnja. Plod je tamnosmeđe ili svijetlozelene boje, dok su sjemenke koje se nalaze unutar ploda crne ili zelene boje, a teksturom i veličinom odgovaraju zrnu papra.

Može se kupiti u obliku praha ili pak kao kardamom u zrnu. U kulinarstvu se prvenstveno koristi kao začin zbog svog posebnog, gotovo limunskog okusa. Može se koristiti kako u slanim, tako i u slatkim jelima, ali i pripremi napitaka. Neka od najpoznatijih jela koja su gotovo nezaobilazna bez kardamoma su: curry, sladoled od pistacija i badema, ali i brojni čajevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od davnina su poznata i ljekovita svojstva koja kardamom pruža. Može se upotrebljavati u obliku tinkture, u svom sirovom izdanju ili s druge strane kao eterično ulje pa čak i čaj. Ljekovito djeluje na probavni sustav, pomaže kod osjećaja nadutosti, osvježava dah te jača srce i pluća. Ukoliko kardamom u zrnu prelijete vrućom vodom te ga procijedite, dobit ćete ukusan i ljekovit čaj limunkasta okusa.

Stoga ako još uvijek niste probali kardamom u zrnu vrijeme je da probate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo