Prvi korak kako zamrznuti cvjetaču je čišćenje i priprema povrća. Potopite cijelu cvjetaču na nekoliko minuta u vodu kako biste se riješili prljavštine ili vrtnih buba. Zatim uklonite zelene dijelove i cijelu glavicu cvjetače nasjeckajte na pola. Izrežite čvrsti dio stabljike i podijelite glavu na cvjetiće.
Ako cvjetovi cvjetače brzo blanširaju u kipućoj vodi prije zamrzavanja, osiguravate da zadrže dobru teksturu kada počnete kuhati s njima. Nakon što se cvjetača razdvoji na cvjetiće, stavite cvjetiće u lonac s brzo kipućom vodom. Pustite ih da se kuhaju 5 minuta. Cvjetaču ocijedite u cjedilu kako biste zamrznuli cvjetaču.
Alternativno, cvjetaču možete kuhati na pari 5 minuta umjesto da je kuhate. Blanširanu cvjetaču odmah prebacite u posudu s ledenom vodom. To sprječava preostalu toplinu u cvjetićima da ih nastavi kuhati. Ostavite cvjetaču u ledenoj vodi 3 minute, a zatim dobro ocijedite cvjetaču u cjedilu.
Blanširane i ohlađene cvjetiće cvjetače rasporedite u jednom sloju na lim za pečenje kako biste mogli zamrznuti cvjetaču. Zamrznite 1 do 2 sata. Prebacite smrznutu cvjetaču u vrećice ili posude za zamrzavanje i označite ih datumom. Smrznuta cvjetača čuva se godinu dana. Nakon toga je još uvijek siguran za jelo, ali će njezina kvaliteta pasti. Sada ste sigurni kako zamrznuti cvjetaču.