Ako nikada niste probali bulgur, ne brinite, poznatiji je nego što mislite. Bulgur se koristi u brojnim bliskoistočnim receptima. Može se usporediti s rižom i kus-kusom, ali ima orašasti okus. Saznajte kako začiniti bulgur na pravi način uz naš recept.
Sastojci:
- 2 žlice maslaca ili margarina
- 2 žlice biljnog ulja ili maslinovog ulja
- 1 glavica luka, naribana i dobro ocijeđena
- 1 rajčica, naribana, sa sokom
- 1 zelena paprika, naribana
- 250 g krupnog bulgura
- 1 žličica soli
- pola žličice svježe mljevenog crnog papra
- 2 žlice paste od rajčice
- 2 žličice šećera
- 4 šalice pileće juhe ili vode
Kako pripremiti bulgur?
Otopite maslac s uljem u poklopljenoj tavi ili plitkoj tavi. Pržite ocijeđeni naribani luk dok ne omekša, ali ne smeđi, oko 5 minuta. Dodajte naribanu rajčicu i sok te naribanu papriku. Nastavite pržiti dok povrće ne omekša i tekućina se reducira. Dodajte bulgur i dobro promiješajte drvenom kuhačom da se sjedini. Dodajte sol, papar, pastu od rajčice, šećer i juhu i miješajte dok se ne sjedini. Upravo ste naučili kako začiniti bulgur. Pustite smjesu da zakipi, zatim poklopite i smanjite vatru na nisku.
Neka bulgur lagano krčka dok ne upije svu tekućinu, oko 15 do 20 minuta. Držite posudu pokrivenu, maknite je s vatre i ostavite sa strane da se ohladi. Lagano promiješajte bulgur prije posluživanja kako biste bili sigurni da su se svi sastojci dobro sjedinili. Svaku porciju ukrasite komadićem svježe ili pečene paprike, rajčicom i malo svježeg talijanskog peršina. Poslužite i uživajte!