Kada se odlučite sušiti smokve u pećnici, najprije ih operite pa ih prerežite na pola ili četvrtine, uklonite peteljke i eventualne neželjene dijelove.
U sljedećem koraku pomiješajte vodu i limunov sok te umočite smokve u tu otopinu kako bi sačuvale svoju svježu boju.
Važno je da vaša pećnica bude zagrijana na niskoj temperaturi, od oko 50 do 60 stupnjeva Celzijevih. Ukoliko ih presušite, izgubit će sva dragocjena svojstva, a i okus će biti neugodan.
Kod sušenja,položite smokve na rešetku ili pleh obložen papirom za pečenje te ih stavite u pećnicu. Ostavite vrata pećnice malo otvorena kako bi vlaga mogla izlaziti.
Sušite smokve u pećnici oko osam do dvanaest sati ili dok ne postignu željenu teksturu. Povremeno provjeravajte kako biste izbjegli prekomjerno sušenje. S vremena na vrijeme možete ih i okrenuti.
Slijedeći ove korake, možete uživati u vlastitim sušenim smokvama koje su idealne za grickanje, dodatak jelima ili kao zdravi snack.