Zavisno od sorte i uvjeta roda, krumpir ima prirodno mirovanje od klijanja 5 do 9 tjedana. Pravilno skladištenje krumpira je od velike važnosti, a kako skladištiti krumipir ovisi o sorti krumpira.
Pojedine sorte krumpira imaju kratki rok mirovanja i počnu prije klijati što ovisi o vremenskim uvjetima. Naime, ako je ljeto vruće i suho, krumpir može početi s klijanjem već u vrijeme vađenja. Poslije prirodnog mirovanja klijanja, tokom skladištenja počinje razdoblje prisilnog mirovanja. To znači da krumpir ne klija ako ne postoje za to povoljni uvjeti.
Najveći utjecaj na trajanje mirovanja klijanja ima temperatura.
Klijanje krumpira spriječit će niske temperature i difuzno svjetlo u skladištu. Postoje i pojedini kemijski preparati koji mogu spriječiti prerano klijanje krumpira, ali njih treba izbjegavati. Najbolji način kako spriječiti klijanje krumpira je prirodni način, to se prvenstveno odnosi na pravilno skladištenje krumpira u sanduke te u hladne prostorije.
Krumpir koji klija gubi hranljive vrijednosti jer se za vrijeme klijanja gube najbolji sastojci za razvoj klice.