Kuharica / Kako skuhati kupus na brz i jednostavan način

Image

Odlučili ste da će te kuhati kupus, no niste sigurni kako ga pripremiti? Pripremili smo za vas recept za kako skuhati kupus od kojeg će te polizati prste.

25.8.2021.
10:16
VOYO logo

Kupus je svestrano povrće jer ga se može pripremiti na mnogo načina. Može ga se kuhati na plinu, pari peći u pećnici, ili kiseliti za zimnicu, čak ga možete pripremiti i u mikrovalnoj. Mi ćemo Vam danas pokazati kako da skuhate vaš kupus na lagan, no ukusan način. No , krenimo na pripremu kupusa.

Krenite od toga da prvo izaberete sviježi kupus. Tražite kupus koji je težak s obzirom na svoju veličinu, svijetlije boje, da nema crnih mrlja na sebi ni starog lišća. Nakon što ste izabrali vaš kupus, odvojite vanjsko labavo lišće sa kupusa, ne bi ga trebalo biti previše, no najbolje je da se ukloni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom temeljito isperite kupus kako ne bi ostalo ikakvih nečistoća između lišća, ili možda mali kukci ako ste kupus ubrali iz vlastitog vrta, no i da ostane poneka nečistoća nemate brige jer će se tokom kuhanja ukloniti sve loše stvari koje su ostale, odnosno koje su promakle tokom ispiranja samog kupusa.

Kupus stavite na dasku za rezanje, te ga presijecite popola s oštrim nožem, jako je bitno da je nož oštar jer u suprotnom će te imati velike muke sa presijecanjem kupusa na pola. Svaku polovicu presijecite opet na pola, te onda ponovno koristeći nož odstranite korijen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupus možete kuhati i ovako u većem komadu, no preporučamo da ga se nasjecka ili nariba. Ako režete nožem, okrenite kupus prema sebi tako da je unutarnja strana kupusa okrenuta prema vama, isjeckajte ga po dužini na male trakice, ne bi trebale biti pretjerano male ni pretjerano velike. Izaberite lonac koji će te koristiti za pripremu kupusa, te u njega nalijte vode, količina vode ovisi o tome koliko kupusa pripremate, tako da to prepuštamo vašoj procjeni da odredite koliko vode je potrebno. Vodu možete lagano posoliti, to će vašem kupusu dodati dodatnu aromu.

Lonac sa vodom pristavite na plin, te pričekajte dok voda ne krene ključati, kada voda krene ključati, možete ubaciti kupus koji ste prethodno nasjeckali. Ostavite kupus da se kuha otprilike dvije minute bez poklopca, to će dopustiti svim neugodnim mirisima da napuste kupus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dvije minute, poklopite lonac poklopcem i ostavite da se kuha tri do pet minuta ako ste ubacili nasjeckani kupus, ili ako ste ubacili kupus u četvrtinama, onda ostavite da se kuha od šest do osam minuta. Kada ste zaključili da je kupus skuhan, uzmite cjedilo i iscijedite vodu kroz cjedilo, tako da vam ostane samo kupus. I to je to, vaš kupus je spreman za serviranje i fino jelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo